nov. 15, 2015
2013 Views
6 0

Les esglésies visigoticoromàniques de Terrassa

Written by

A la part antiga de Terrassa hi destaca un conjunt únic i singular de tres esglésies visigoticoromàniques: la de Sant Pere, la de Sant Miquel i la de Santa Maria.

L’origen d’aquestes construccions religioses és al segle V, cap al 450, quan els visigots que s’havien imposat al domini romà van construir-hi la seu episcopal cristiana. Sobre la base d’aquelles construccions originàries, i amb la superposició d’acabats d’estil romànic, s’hi van edificar les esglésies que han arribat fins als nostres dies en un bon estat de conservació.

Que el conjunt romànic de Terrassa estigui format de tres edificis es creu que es deu al fet que segueix el model bizantí antic, de dues esglésies i un baptisteri. Les dues esglésies serien la de Sant Pere i la de Santa Maria, i el baptisteri, l’església de Sant Miquel. Darrerament, però, s’ha posat en dubte aquest enfocament, i s’han explorat altres interpretacions.

Sant Pere és la principal construcció del conjunt. Són d’època preromànica l’absis i el transsepte, i la nau és d’estil romànic. El seu interior té terra de mosaic amb motius geomètrics d’estil romà i un retaule de pedra amb pintures murals preromàniques. Als murs laterals hi ha pintures del gòtic primitiu, i a les capelles hi podem contemplar obres barroques i contemporànies.

L’església de Santa Maria conserva exemples d’art excepcional. Té parts de l’estructura que van del preromànic al romànic i hi són més visibles les restes antigues paleocristianes i visigòtiques. S’hi poden trobar mosaics dels segles IV i V, pintures preromàniques murals de tipus lineal (vida i passió de Crist) i altres pintures murals romàniques i gòtiques. Fins i tot hi ha una làpida sepulcral d’origen romà, en la qual hi ha el primer testimoni escrit del nom llatí de Terrassa, Egara.

Sobre la tercera edificació, l’església de Sant Miquel, hi ha hagut molt debat. Quan el conjunt es va començar a estudiar amb mètodes moderns, a inicis del segle XX, es va pensar que era un baptisteri, i fins i tot es va construir una pica baptismal a l’interior. Recentment, la pica ha estat eliminada i s’ha avaluat si l’edificació podria haver tingut una altra funció. L’edificació és la més antiga de les tres i la que té una forma més curiosa: planta quadrada, amb una creu grega a l’interior, absis de ferradura per dins i hexagonal per fora, cimbori octogonal al centre, i sota la cúpula la piscina d’un baptisteri, també octogonal. També té una cripta sota l’absis.

La importància del conjunt és notable, i la seva singularitat important. Les tres esglésies, i el ric patrimoni arqueològic i artístic que contenen, permeten contemplar elements arquitectònics i artístics que abasten des de l’època paleocristiana fins al gòtic.

On s’ubiquen?

Article Tags:
·
Article Categories:
Cultura · Visita

Comments are closed.