Gen 7, 2015
2320 Views
7 0

Les i la crema del Taro i de l’Haro, Val d’Aran

Written by

Les en la plaça de l'HaroDe visita per Les pots descobrir l’encant aranès en el seu pintoresc nucli antic, molt ben cuidat. En el cas urbà s’hi troba l’església de Sant Joan Bautista, amb el campanar de traça romànica i estil inequívocament aranès.

Del poble en són famoses les seves aigües termals, apreciades ja en temps dels romans, al pas de les quals s’ha trobat diverses peces en l’entorn, inclosos altars votius. Les agües contenen sílice i gas sulfhídric en dissolució, pel qual són aptes pel tractament del reuma, l’artritis, l’artrosi, i les afectacions de la pell, el sistema circulatori i les vies respiratòries.

Destaca la fabricació del seu prestigiós caviar Nacariï, obtingut en la piscifactoria d’esturions local, que pot visitar-se amb cita prèvia. Això demostra que les aigües de la zona són ben fresques i saludables per a que hi visquin esturions…

Una particularitat cultural de Les és la seva tradició ancestral que es realitza en la plaça del l’Haro per la revetlla de Sant Joan (la nit del 23 de juny), anomenada “la crema del Taro i de l’Haro”. Es planta cada any un tronc d’avet d’uns vuit a dotze metres d’alçada i es situa al mig de la plaça. Les festes comencem amb la seva cremada mentre la gent beu, canta i balla al seu voltant. És un costum mil·lenari del solstici d’estiu relacionat amb ritus de purificació i bona ventura.

On s’ubica?

Article Categories:
Cultura · Visita

Comments are closed.

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés