jul. 28, 2011
3978 Views
4 0

Les Persèids, llàgrimes de sant Llorenç

Written by

Les Persèids, conegudes també com Llàgrimes de Sant Llorenç, són una pluja d’estels d’alta activitat. Aquestes partícules han estat produïdes pel cometa 109P/Swift-Tuttle que, com tots els cometes, perden massa quan s’apropen al Sol. El cometa descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua.

El seu període d’activitat és llarg i s’estén entre el 16 de juliol i el 24 d’agost, el millor d’aquest espectacle és que no es necessita un equip especial o una formació tècnica pe gaudir-ne. El moment adequat per observar-ho són les nits de  l’11 al 13 d’agost  amb una Taxa Horària Zenital 100, es poden veure fins a 100 meteors per hora, la que la converteix en la 3a major pluja de l’any.

Són meteors de velocitat alta (59 km/s, o el que és el mateix, 212.400 km/h) que radien la constel•lació de Perseus. Les partícules no són més grans que un gram de sorra, poden produir impressionants traces de llum.  Els brins de pols interestel•lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície de la Terra.

Les Persèids són també conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç, perquè el 10 d’agost és el dia d’aquest sant. En l’Edat Mitjana i el Renaixement les Persèids tenien lloc la nit en que  es recordava les llàgrimes de Sant Llorenç al ser cremat a la foguera amb una graella.

Article Categories:
Cultura · Curiositats

Comments are closed.