abr. 4, 2015
2854 Views
6 0

Les tombes sadites, Marràqueix

Written by

Les tombes sadites daten de l’època del gran sadita Agmed al-Mansur (1578-1603). Diuen que ningú s’emporta les riqueses a la tomba, però aquest en desautoritza la dita. Se l’anomena “el Victoriós” degut als seus èxits militars contra Portugal i “el Daurat” per les riqueses que obtenia amb el comerç de sucre, fent cobrir d’or el sostre de la sala de les Dotze Columnes, amb una sumptuosa decoració d’estuc i marbre, per a que la seva futura tomba fos digna de la seva glòria.

Les tombes no foren descobertes fins al 1917, on sobresurten per la bellesa de la seva decoració. El mausoleu protegeix els cossos de seixanta sadites, d’entre els quals al-Mansur, els seus successors i la seva família. Després de la caiguda dels sadites, el suità sadita Mulay Ismail decidí tapiar els sepulcres per allunyar de les ments el record dels seus predecessors, quedant oblidades i desconegudes durant molt de temps.

L’edifici està format per tres sales. El mausoleu més prestigiós és la sala de les dotze columnes que allotja la tomba del fill d’Agmed al-Mansur. La seva cúpula de fusta de cedres i els estuc són finalment treballats, les sepultures són de marbre de Carra d’Itàlia.

A l’exterior, es troben les tombes dels soldats i servidors i un jardí de la necròpoli. És un pati cenyit per murs ocres en el que s’hi allarguen les ombres de figueres i d’algunes palmeres esveltes, començant a veure les sepultures de les dones, al terra, cobertes per un mosaic simple en escacs. La seva senzillesa contrasta amb els mausoleus decorats amb fustes treballades.

La minúscula entrada a les tombes està dissimulada en un racó de la plaça de la mesquita de la casba, a sota d’un porxo que cobreix un passatge estret.

Aquest petit monument és força concorregut, has de fer una mica de cua.

IMG_4096b IMG_4114b IMG_4116b IMG_4117

On s’ubica?

 

Article Tags:
Article Categories:
Visita

Comments are closed.