jul. 27, 2011
7163 Views
4 0

Moai en l’illa de Pasqua

Written by

Un moai (significa escultura en rapanui) és una estàtua de pedra monolítica que només es troba en l’illa de Pasqua o Rapa Nui, pertany a la V Regió de Valparaíso (Chile).

Hi havien més de 600 moais coneguts tallats pels antics rapa nui distribuïts per tota l’illa. La majoria d’ells van ser tallats en toba del volcà Rano Raraku, on queden 397 moais més en diferents fases d’acabament. Això indica que la cantera va se abandonada de repent, quedant estàtues a mig fer. Pràcticament tots els moais acabats van ser derivats pels propis habitants en el període següents al cessament de la construcció.


En un inici, els moais portaven uns copets o monyos anomenats pukao, pesaven més de 10 tones i s’extreien del volcà Puna Pau, molts cops lluny d’on estaven les estàtues, a més, desprès es tenien que aixecar a l’altura deguda per ser col•locats sobre els caps.

En 1978 es va descobrir que en les cavitats oculars dels moais es col•locaven plaques de corall o pedres precioses a mode d’ull. Aquestes van ser retirades, destruïdes o enterrades o tirades al mar, on s’han localitzat.

El significat d’aquestes estàtues megalítiques és incert, la més comuna és que són representacions d’avantpassats difunts que projecten el seu mana (poder sobrenatural) sobre els seus descendents.

Com a curiositat, per si cal més, tots els moais miraven a l’interior de l’illa, excepte 7 situats en el Ahu Akivi, que sembla que representin als 7 exploradors que precediren als primers colons.

S’han trobat estàtues acabades d’11 metres d’alçada i 80 tones de pes (actualment derrivades) i estàtues inacabades de 21 metres.

Article Categories:
Curiositats · Visita

Comments are closed.