set. 23, 2015
3043 Views
6 0

Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Tarragona

Written by

Ruta de CisterEl Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges és el segon monestir que visitem en la Ruta del Cister, aquest monestir cistercenc es troba situat al municipi de Vallbona de les Monges, a la comarca de l’Urgell.

Les primeres notícies del monestir dates del 1153, però no fou fins l’any 1176 quan s’integrà plenament a l’orde del Cister.

Es tracta de l’únic monestir femení i l’únic que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant més de 850 anys, llevat, és clar, dels temps de guerra. El de Vallbona és un monestir preciós. De dimensions reduïdes i dotat d’una bellesa singular, és l’exponent més clar de la importància de la dona en l’època medieval. Trobem un abaciologi ple de filles de la noblesa catalana.

Del monestir, en destaquem els dos cimboris gòtics, el més gran dels quals reposa tot el pes sobre la nau de l’església. Un dels trets més importants del monestir és que podem fer-hi estada mercès a la seva cuidada hostatgeria. Fou declarat monument historicoartístic l’any 1931.

L’església constitueix un clar exemple de transició romànic-gòtica. La planta de creu llatina consta d’una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cada una de les galeries del claustre és d’un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (del segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia, que data del segle XV.

Ruta del Cister a Vallbona de les Monges

On s’ubica el Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges?

Article Categories:
Cultura · Visita

Comments to Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Tarragona