abr. 24, 2016
2966 Views
13 0

Montanyana

Written by

Montanyana és un viatge al passat. És un poble situat a 1km de la vora occidental del riu Noguera Ribagorçana. És un nucli de població del Pont de Montanyana, municipi ribagorçà de la Franja de Ponent. Reposa sobre un tossal delimitat per barrancs i envoltat per muntanyes de secà.

Deambular pels seus carrers empedrats i estrets et traslladen a l’edat mitjana. Montanyana va ser terra de frontera i part d’una llarga línia defensiva, on les torres que encara resten dempeus cobren sentit. La fisonomia del nucli és tancada pels barrancs de Sant Joan i Sant Miquel. Fet que ha contribuït a que avui es conservin aquests aires medievals. Es troba aquesta atmosfera a cada casa i raconet del lloc.

La millor forma d’iniciar el recorregut per Montanyana es dirigir-se al Mirador de Torre de les Eras. Aquí, junt a les restes recentment consolidades del torreu, es contempla tot l’enclavament i el seu entorn. Pels quatres costats es respira l’urbanisme apinyat típic de l’Edat Mitjana. Tot s’adapta a l’abrupte de la muntanya i com el mosaic de teulats i carrers queda dominat per la silueta de l’església de Baldós.

A escassa distancia de l’entorn del pont que creua les aigües del barranc de Sant Juan, es pot apreciar les formes arquitectòniques típiques del lloc. Trobes cases estretes, construïdes en pedra, de vaires alçades, adaptades al terreny, amb portals i passadissos entre elles. En definitiva, una aparença laberíntica de gran atractiu i valor històric.

Montanyana

El monument més destacat és l’església de Baldós. És un temple originat en el romànic del segle XII. En el seu devenir adquirí formes pròpies de la seva llarga història. Disposa de pintures murals gòtiques, un campanar del segle XV i decoracions barroques. Es destacable el capitells de la seva portada. En ells podràs descobrir el que ens relata les seves talles inspirades en episodis bíblics.

En qualsevol panoràmica de Montanyana destaca també el volum de la recuperada Torre de la Cárcel. El seu nom al·ludeix als temps en que va servir de presó. Aquesta torre és la més ben conservada de tot el conjunt. Però hi ha altres vestigis com la Torre de la Mora, la més antiga del lloc, o la Torre de les Eras.

També es interessant recorre el Carrer Major, tot empedrat i allunyar-se fins a l’ermita de Sant Joan, típica ermita romànica.

Imatges de Montanyana

MontanyanaMontanyanaMontanyanaMontanyana

On s’ubica el poble medieval de Montañana?

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Visita

Comments are closed.