ag. 31, 2011
5164 Views
5 0

Mosquit tigre

Written by

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una de dípter d’origen asiàtic i del subcontinent indi. Té una longitud d’entre uns 5 i 10 mm, destaca per les seves franges blanques en el tòrax. Es va començar a detectar a Catalunya a finals del 2004 per efecte de la globalització.

Com altres espècies de mosquits, la femella té una trompa fina i allargada que utilitza per extreure sang picant a les seves víctimes per a desenvolupar els seus ous, la seva picada és especialment dolorosa. Els mascles de l’espècie, com les altres, s’alimenten de nèctar.

El seu lloc de cria serà el seu lloc d’acció, doncs és incapaç de moure’s per si sol més de 400 metres per aquest motiu és molt important la seva prevenció evitant la seva reproducció en  aigües estancades prop de casa, sobretot en el jardí o terrassa, qualsevol objecte o forat que pugi emmagatzemar aigua i estigui obert a l’exterior és un bon lloc per les seves larves (o de qualsevol espècie), com per exemple: els plats dels testos, bevedors de les mascotes, estancs, etc. Pot arribar a transmetre més de 20 malalties (com les produïdes pels virus Chikungunya i dengue), encara que a Catalunya no se n’ha detectat cap.

Altres espècies invasores noves són:

cargol poma, muscle zebra, cranc americà, escarabat morrut de les palmeres

 

  • El cargol poma (pomacea diffusa) afecta el cultiu d’arròs del Delta de l’Ebre.
  • El muscle zebra (dreissena polymorpha), originari del mar Negre i Caspi, no té cap valor comercial i es propaga de forma descontrolada ocasionant un gran desequilibri en l’ecosistema dels rius on ara habita.
  • El cranc americà (procambarus clarki), de qualitat gastronòmica  inferior al cranc de riu ibèric, la seva introducció ha provocat un gran desequilibri en l’ecosistema dels rius on ara habita degut a la seva reproducció descontrolada.
  • L’escarabat morrut de les palmeres (rhynchophorus ferrugineus), és un coleòpter originari de la Polinèsia que produeix grans danys a les palmeres ocasionant la seva mort.

 

Enllaços:

Article Tags:
Article Categories:
Curiositats

Comments are closed.