set. 24, 2016
3745 Views
23 0

Museu Cau Ferrat de Sitges

Written by

El museu Cau Ferrat de Sitges (Garraf) va ser la casa-taller de l’artista i escriptor Santiago Rusiñol. Una de les figures destacades del Modernisme a Catalunya i des de 1933 és un museu. Actualment és un dels tres museus de Sitges situats al nucli antic de Sitges, a la vora de la platja de Sant Sebastià. L’edifici és una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

Les activitats organitzades per Rusiñol amb la participació d’artistes, músics i escriptors van convertir el Cau Ferrat en el Temple del Modernisme.

L’origen del “Cau Ferrat” de Sitges es troba en la col·lecció de ferros forjats que Santiago Rusiñol havia recollit en els seus viatges per Catalunya. Inicialment es va instal·lar al taller de l’escultor Enric Clarasó i Daudí. Es trobava situat al número 38 del carrer Muntaner de Barcelona. En aquest espai on es reunien amb altres artistes, Clarasó hi treballava i Rusiñol pintava al natural.

El museu Cau Ferrat conserva l’esperit artístic que li atorgà Rusiñol. Conté les col·leccions d’art antic aplegades per l’artista:

  • Pintura
  • Forja
  • Ceràmica
  • Vidre
  • Arqueologia
  • Escultura
  • Mobiliari

Així com d’art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres.

El museu Cau Ferrat de Sitges

Museu Cau Ferrat SitgesL’any 1893 Santiago Rusiñol va fundar el Cau Ferrat, al adquirir una casa de pescadors a Sitges, a l’antic barri de Sant Joan. Situada al que avui es coneix com a Racó de la Calma. L’any següent, el 1894, va comprar la casa del costat, Can Sense. També construïda al segle XIV. Les enderrocà per construir-hi la seva casa-taller que va nomenar Cau perquè volia que fos un refugi per als amants de la poesia i Ferrat per la col·lecció de ferros forjats. Va encarregar la construcció a Francesc Rogent. La casa es va inaugurar en petit comitè el dia 11 de setembre de 1893, tot i que la seva inauguració oficial fou el 25 de juliol de 1894, amb actuació de la banda municipal inclosa.

Pel Cau Ferrat van passar els pintors, músics, poetes i escriptors més importants del final del segle XIX. Des d’aquí van obrir Catalunya als corrents europeus més innovadors del moment. Durant l’estada de Rusiñol a Cau Ferrat es van organitzar diverses festes, conegudes com les Festes Modernistes. La més rellevant és la Tercera, de 1894, quan Rusiñol va traslladar-hi els dos quadres de El Greco. Els havia adquirit aquella primavera a París i el 4 de novembre de 1894, en arribar al poble, van ser rebuts com si es tractés d’una festa major. Amb una comitiva popular i personalitats rellevants del món intel·lectual català. Els quadres eren “Les llàgrimes de Sant Pere” i “Magdalena Penitent“.

Escultura Rusiñol Sitges Quadre escultura Rusiñol

Rusiñol va disposar al seu testament que a la seva mort, el “Cau Ferrat” passés a la vila de Sitges. L’artista va morir el 1931 i el 13/12/1932 l’Ajuntament va rebre el llegat de mans de la seva família. El “Cau Ferrat” fou inaugurat com a museu públic el 16 d’abril de 1933. Estigué sota la tutela de la Junta de Museus de Catalunya, dirigit per Joaquim Folch i Torres, que va tenir cura de la museïtzació del Temple del Modernisme.

Imatges del museu Cau Ferrat de Sitges

Museu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat SitgesMuseu Cau Ferrat Sitges

Imatges 360º del museu Cau Ferrat de Sitges

Vista sala interior

 

Vista primer pis

 

Vista segon pis

 

On s’ubica el museu Cau Ferrat de Sitges?

Enllaços

Pàgina web oficial del museu Cau Ferrat

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Cultura · Visita

Comments to Museu Cau Ferrat de Sitges