març 15, 2016
2231 Views
9 0

Ou de pasqua virtual

Written by

Què és un ou de pasqua virtual?

L’ou de pasqua virtual, més conegut en anglès: easter egg, és un missatge ocult en pel·lícules, discs, DVDs, programes informàtics (software) i videojocs. Es creu que l’origen es troba en el videojoc d’Atari Adventure de 1978, que contenia el primer ou de pasqua virtual que es coneix, introduït pel programador Warren Robinett, el que contenia l’ou de pasqua virtual era el seu propi nom, venia a ser com la firma per identificar la seva tasca com desenvolupador del videojoc, un reconeixement (en aquella data això suposa una revolució).

El deixar un ou de pasqua virtual pot ser per motivat per: marca personal, toc artístic, humorístic, expectació, entre altres. Buscar un ou de pasqua és tot un repte i una il·lusió quan es troba, sol ser divertit.

Segons l’àmbit o suport tecnològic per on buscar/trobar l’ou de pasqua virtual o easter egg, hi hauria:

 • En el món dels ordenadors:
  • Els ous de pasqua virtuals són missatges, gràfics, efectes de so o canvis inusuals en el comportament dels programes, que es produeixen després d’introduir determinats comandaments no documentats, clics al ratolí, o combinacions de tecles.
  • En el llibre “Easter eggs-software suprises” de Daid Nagy Farkas enumera cinc requisits per considerar com a tal “ou de pasqua”:
   1. Té que haver-se escrit pels programadors originals
   2. Ha de ser universal, present en totes les versions del programa
   3. No té que estar documentat en els manuals
   4. No ha de causar cap dany, s’ha de diferencia d’un bug o error de software
   5. Ha de ser divertit
  • Exemples d’ous de pasqua a Internet entra aquí.
 • En l’apartat dels CDs, DVDs o altres suports per música o pel·lícules:
  • Els ous de pasqua virtual solen ser pistes ocultes en un disc musical, un tràiler novetat, una escena inèdita que sol aparèixer manipulant el menú interactiu.
  • En les pel·lícules suposa l’ocultació d’una imatge, escrit o diàleg, una escena o un tret característic on es pot relacionar amb l’equip de realització, producció o direcció. Per exemple: les pel·lícules d’Alfred Hitchcock on surt ell com a personatge, les pel·lícules de Disney i els seus missatges ocults.
 • En els videojocs:
  • Els ous de pasqua virtuals solen ser-hi de forma habitual. El trobar ous de pasqua implicarà segurament reenganxar els usuaris al joc, i així utilitzar ocultes utilitats i/o funcionalitats, així com pantalles secretes i/o personatges, entre altres possiblitats.

Exemples d’ous de pasqua a Internet:

Webs Nestlé

Una obra d’art en el codi de programació. A més de fer ous de Pasqua de veritat, dels que es poden menjar, en diverses pàgines electròniques de l’empresa d’aliments Nestlé, hi ha creatius ous virtuals que rendeixen tribut a les marques més famoses de la companyia. En revisar el codi font de kitkat.com o skittles.com es podrà apreciar un artístic text enmig dels codis de programació del lloc web. Per trobar-lo és necessari fer clic a la part dreta del ratolí i escollir l’opció de “veure font” ( view source ) o “veure font de pàgina ” ( view page source ) , el que es pot fer en la majoria dels navegadors.

KitKat codi amb easter egg

Cercador Google

La recerca de certes frases a Google, pot generar resultats interessants.

Primer proveu amb ” do a barrel roll ” ( bóta, una maniobra aeronàutica ) . Després amb ” Askew ” ( tort ) .
A Google Imatges , el terme de cerca ” Atari Breakout ” consumirà una bona part del dia laboral. Així com també ho farà ” Zerg Rush ” .

Google Atari Breakout easter egg

Codi Konami: A dalt , a dalt , a baix , a baix , esquerra, dreta , esquerra , dreta, b, a 

Es tracta d’una combinació d’accions que està gravada en la memòria dels jugadors de tot arreu, el codi Konami. A dalt , a dalt , a baix , a baix , esquerra, dreta , esquerra , dreta, b, a . 

S’utilitza per descobrir trucs en molts dels clàssics jocs de l’empresa d’entreteniment Konami -i en altres que no són d’aquesta companyia- i en l’actualitat també serveix per activar “ous de pasqua” . 

Utilitzant les fletxes del teclat, es pot fer la seqüència en Digg.com per gaudir d’una sorpresa musical.  I si se sent particularment valent, proveu-lo en Buzzfeed.com .

easter egg digg.com

Article Categories:
Curiositats

Comments to Ou de pasqua virtual