oct. 28, 2016
2399 Views
23 0

El Palacio del Infantado de Guadalajara

Written by

El Palacio del Infantado de Guadalajara és un palau d’estil gòtic isabelí amb elements renaixentistes situat a Guadalajara (Espanya). Va ser manat construir per Íñigo López de Mendoza i Lluna, segon duc de l’Infantado, a finals del segle XV. L’any 2015 la UNESCO el va incloure en la candidatura artística a Patrimoni de la Humanitat.

El Palacio del Infantado de Guadalajara

Està situat al mateix lloc que ocupaven les “cases principals” de don Pedro González, primer Mendoza alcarreño.

Cap a 1480 el segon Duc de l’Infantado, Íñigo López de Mendoza i Lluna, va fer caure les antigues cases de la família i va decidir construir un nou palau «per augmentar la glòria dels seus progenitors i la seva».

En 1483 es va completar la façana, poc després el pati i al finalitzar el segle el palau ja estava complet en la seva estructura bàsica. En acabar el segle XV el monument lluïa en tota la seva esplendor del goticisme, d’artesanies i de riqueses. Les traces s’atribueixen a Juan Guas, arquitecte toledà.

En 1560 es va casar en aquest palau el rei d’Espanya Felip II amb Isabel de Valois.

En 1738, Mariana de Neuburg, vídua de Carles II, va ser autoritzada a tornar a Espanya des del seu exili a Baiona. Es va instal·lar en aquest palau, on va morir poc després, en 1740. També va ser escenari de la trobada de Felip V amb Isabel de Farnesio per motiu de les seves noces per poders.

En segles posteriors els Mendoza van abandonar Guadalajara per marxar a la Cort quedant el palau abandonat.

A finals del segle XIX, el XV Duc de l’Infantado realitza una venda / cessió de la meitat del palau a l’Ajuntament. Posteriorment la Casa Ducal i l’Ajuntament ho cedeixen al Ministeri de Guerra. Es va utilitzar com a col·legi per òrfenes de militars.

El 1936 el palau va ser bombardejat i destruït. Després de la guerra es vol realitzar un gran projecte museístic. S’inicia la reconstrucció i rehabilitació encara que la seva antiga esplendor es va perdre per sempre. Es van perdre els enteixinats mudèjars, uns dels millors del món.

Història recent del Palacio del Infantado

  • El 1972 es traslladen a l’edifici l’Arxiu Històric Provincial de Guadalajara i la Biblioteca Pública Provincial de Guadalajara.
  • El 2004 la biblioteca es trasllada al Palau de Dávalos. L’Arxiu Històric serà traslladat al llarg de 2013 a un altre edifici de recent cunstrucción i l’espai vacant se li donaran nous usos.
  • Actualment el palau a més de l’Arxiu Històric és seu del Museu Provincial de Guadalajara.

Imatges del Palacio del Infantado de Guadalajara

El Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de GuadalajaraEl Palacio del Infantado de Guadalajara

On s’ubica el Palacio del Infantado de Guadalajara

Article Tags:
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari