set. 24, 2016
2338 Views
23 0

El Palau de Maricel, Sitges

Written by

El Palau de Maricel és part del conjunt artístic noucentista de Maricel, situat al centre històric de Sitges (Garraf). És un edifici noucentista construït entre 1913 i 1916. Està dedicat a activitats culturals (concerts, conferències, presentacions, recitals…). També a lloguer d’espais (casaments civils, congressos, reunions, etc.). És un edifici que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El Palau de Maricel

Miquel Utrillo va construir aquest palau per encàrrec del magnat, col·leccionista i filantrop nord-americà Charles Deering (1852-1927). Es va transformar la fesomia del barri atorgant-li una imatge única.

El Palau de Maricel és un dels primers i grans exemples del Noucentisme (moviment que partí del modernisme). El palau es composa d’elements arquitectònics de diferents indrets d’Espanya. Com per exemple:

  • La porta d’accés d’estil gòtic isabelí del Palau Villena de Cadalso de los Vidrios de Madrid
  • La porta del Palau de Raixa de Mallorca
  • La figura de Sant Miquel del pont de Balaguer
  • La balconada de Santa Coloma de Queralt

El conjunt de Maricel és format per diversos edificis organitzats a banda i banda del carrer de Fonollar i units per un pont. Són dos grans blocs coneguts com a Maricel de Mar i Maricel de Terra, i es van bastir amb elements artístics de diversos períodes i estils. Maricel de Mar és construït sobre les roques.

La torre que dóna al baluard, és un element remarcable. Té merlets, porta d’accés d’arc de mig punt, finestra conopial i la imatge de l’arcàngel Sant Miquel.

Maricel de Terra és format per un conjunt d’edificis de planta irregular que estan situats entre el carrer Fonollar, de Sant Joan i de la Davallada. En aquest sector cal esmentar el Racó de la Calma, amb la porta d’accés i els capitells. Els capitells, fets per l’escultor Pere Jou, formen una sèrie de cinquanta amb temes variats: faules, personatges de principis del segle XX, costums, entre altres.

Història del Palau de Maricel

Les obres de tot el conjunt començaren el 1910 i acabaren el 1918. Durant aquest temps, Charles Deering, amant i protector de les arts va crear una impressionant col·lecció d’art. Comprenia gairebé totes les disciplines artístiques, des de mobiliari fins a pintura, passant per escultura, forja, vidre, mosaic, llibres i tapissos. A les parets del Palau Maricel van penjar obres de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Zurbarán, El Greco, Velázquez, Goya, per citar només uns exemples. L’any 1921, per desavinences amb Miquel Utrillo, Charles Deering abandonà Sitges emportant-se amb ell tota la seva col·lecció d’art. A dia d’avui molta lde a seva col·lecció es trova a l’Institut d’Art de Chicago.

Imatges del Palau de Maricel

Palau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau MaricelPalau Maricel

Imatges 360º del Palau de Maricel

Vista exterior (Maricel de Terra i Maricel Mar units pel pont)

Vista exterior Racó de la Calma

Vista interior Palau de Maricel sala gran

Vista interior Palau de Maricel sala reunions

Vista interior claustre de cara al mar

Vista interior claustre cara endins

Vista terrat

On s’ubica el Palau de Maricel?

Enllaços

Pàgina web oficial del Palau de Maricel

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Cultura · Visita

Comments to El Palau de Maricel, Sitges