nov. 27, 2016
2876 Views
21 0

El Palau de la Música Catalana, Barcelona

Written by

El Palau de la Música Catalana va ser construït entre el 1905 i el 1908 a Barcelona. Obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims representants del modernisme, per a ser la seu de l’Orfeó Català.

L’auditori va ser creat per a realizar concerts de música:

  • Coral
  • Orquestral
  • Instrumental
  • Així com a interpretacions corals i de cantants

Actualment continua complint totes aquestes funcions, tant a l’àmbit de la música clàssica com el de la música moderna. L’any 1997 la UNESCO va incloure l’edifici a la seva relació del Patrimoni Comú de la Humanitat.

El Palau de la Música Catalana, l’arquitectura

L’arquitectura de Domènech i Montaner és de gran qualitat i originalita. Ressalta d’una banda l’estructura de ferro que permet la planta lliure tancada per vidre, i de l’altra la integració a l’arquitectura de les arts aplicades.

Dues decisions arquitectòniques demostren la tipologia i la innovació tecnològica del projecte:

  • La primera, la solució del pati a la mitgera del solar amb l’església, perquè la sala de concerts quedés amb la mateixa simetria de distribució i entrada de llum.
  • La segona va ser la resolució de situar l’auditori al primer pis amb l’accés des de la planta baixa pels diferents trams de l’escala amb un tractament tan efectiu que compensa l’ascensió. Amb això es va aconseguir la utilització de la planta baixa per oficines de l’Orfeó.

Elements a destacar del Palau de la Música

Exterior, façana lateral

Es troba el grup escultòric “La cançó popular catalana” de l’artista Miquel Blay. Reproduïda a mida superior al natural per Frederic Bechini. Hi estan representats un Sant Jordi, sota una figura femenina en el centre com un gran mascaró de proa, que és una al·legoria de la música, envoltada d’un grup de personatges que representen el mariner, els camperols, l’ancià i els nens.

Interior

La rajola de València, les peces ceràmiques motllurades i el mosaic, revesteixen tot l’edifici. La major part dels mosaics que es troben als murs i cobrint els fusts de les columnes, tant exteriors com interiors van ser realitzats per Lluís Bru.

  • Sala Lluís Millet: Situada al primer pis, davant de la sala de concerts, i dedicada al mestre Millet, músic i fundador de l’Orfeó Català. És el que s’anomena una sala d’espera o descans amb una imponent làmpada modernista de ferro. A la terrassa ens trobem les columnes decorades amb mosaics que donen al carrer Sant Pere. Totes les columnes són diferents en color i decoració.
  • Sala de concerts: Una explosió de llum i color que té la gran sala. Els vitralls, a tots dos costats, corren des del terra al sostre amb el primer i segon pis. Les columnes estan decorades amb mosaics de colors com el sostre amb roses vermelles i blanques de ceràmica vidrada. Al centre del sostre hi ha gran claraboia de vidre, fou realitzada per Antoni Rigalt i Blanch. És un gran sol amb forma d’esfera invertida, de vidres daurats en el centre i envoltat d’altres, amb tons més suaus blaus i blancs.
  • Escenari: en la part posterior de l’escenari es troben les muses portadores de diferents instruments musicals. Són divuit muses modernistes en mosaic i en relleu des de la cintura. Sembla que estan dansant sortint dels murs, realitzades per Eusebi Arnau (la part escultòrica superior) i per Mario Maragliano i Lluís Bru (el trencadís de les faldilles).
  • Orgue: l’adquisició de l’orgue es féu a la casa alemanya Walcker, de Ludwigsburg, l’any 1908.

Imatges 360º del Palau de la Música Catalana

Interior sala de concerts:

Exterior terrassa amb columnes decorades:

Imatges del Palau de la Música Catalana

palau_musica_catalana_01palau_musica_catalana_02palau_musica_catalana_03palau_musica_catalana_04palau_musica_catalana_05palau_musica_catalana_06palau_musica_catalana_08palau_musica_catalana_07palau_musica_catalana_09palau_musica_catalana_10palau_musica_catalana_11palau_musica_catalana_12palau_musica_catalana_13palau_musica_catalana_14palau_musica_catalana_15palau_musica_catalana_16

On s’ubica el Palau de la Música Catalana?

Patrimoni mundial

El Palau de la Música Catalana i l’hospital de Sant Pau a Barcelona van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO. Any 1997.
URL: Patrimoni Mundial referència 804

Patrimoni Mundial UNESCO

Enllaços

Pàgina web oficial http://www.palaumusica.cat

Article Categories:
Visita

Comments to El Palau de la Música Catalana, Barcelona

Deixa un comentari