abr. 14, 2017
1926 Views
29 0

El Palau reial d’Olite

Written by

El Palau reial d’Olite o Palau dels Reis de Navarra d’Olite és una construcció del segle XV amb caràcter cortesà i militar, on els aspectes residencials van prevaler sobre els militars.

Es va construir durant els segles XIII i XIV. Fou una de les seus de la cort del Regne de Navarra a partir del regnat de Carles III “El Noble”.

Gustavo Adolfo Bécquer ha estat un dels turistes impressionats pel palau, a finals de XIX. Quan un viatge dugué el poeta a Olite, li dedicà un assaig en el que evocava les èpoques glorioses d’aquest conjunt arquitectònic.

El Palau reial d’Olite

Encara que quasi tothom parla de “castell”, el correcte és referir-se com a “palau”, ja que es tracta d’una construcció amb caràcter cortesà.

Un dels seus principals encants és l’aparent desordre del seu disseny, això es deu al fet que la seva construcció mai no es va afrontar com un “projecte” de conjunt, obtenint aquest resultat final degut a les contínues obres d’ampliació i reformes que es van succeir durant segles.

El conjunt format per les seves estances, jardins i fosses, envoltats per les altes muralles i rematats per les nombroses torres, li confereixen una silueta espectacular i màgica i, en la seva època, va arribar a ser considerat com un dels més bells d’Europa.

S’hi poden diferenciar clarament dos recintes:

  • El Palau Vell, convertit en Parador de turisme
  • El Palau Nou

L’estat actual és fruit d’una restauració, encara sense concloure, iniciada al 1937. La riquíssima decoració interior que revestia els seus murs s’ha perdut per sempre, igual que els jardins exteriors que l’envoltaven.

Són dos palaus en un, un construït al costat de l’altre. Un dels elements més admirats del palau eren els famosos jardins penjants. Aquests recordaven els llegendaris de Babilònia, ja que, arribaren a estar suspesos a 20 metres sobre el terra. Estaven proveïts de plantes i flors de tot el món. Per a que el pati no s’enfonsés pel pes dels tests, s’ordenà aixecar una sala d’arqueria subterrània per fer de contrafort, és la Sala dels Arcs o dels Muricecs.

Les estances reials són una de les estances més impressionants d’aquest conjunt arquitectònic. Es troben en la Torre de l’Homenatge. Té quasi 40m d’altura, i per arribar al cim cal pujar 133 graons. Les vistes d’Olite i la comarca són excepcionals.

Des de la Torre Ochavada podem contemplar un pou de gel. També es coneix popularment “l’ou”. És un lloc on s’emmagatzemaven capes de neu que servien per conservar els aliments. La tapa amb forma d’ou cobreix un pou d’uns vuit metres de profunditat.

Imatges del Palau reial d’Olite

On s’ubica el Palau reial d’Olite?

Article Tags:
Article Categories:
Visita

Deixa un comentari