Oct 31, 2014
4399 Views
6 0

Els Panellets, postres tradicionals

Written by

Fer panellets a casa, és un postres molt típic de Catalunya. S’acosta la Castanyada i tots Sants (31 d’octubre i 1 de novembre). Tradició d’inici de tardor i el canvi d’hora.

Aquí fico dues receptes per fer-ne de diferents tipus amb Thermomix:

  • Panellets de boles de coco (que es poden banyar en xocolata)
  • Els panellets més tradicionals amb massa de d’ametlla

Panellets, compra d’ingredients i passos per fer-los

Panellets de coco

Necessites:

  • 500 grams de coco
  • 400 grams de sucre
  • 5 ous sencers (si els vols color groc torrat) o només 6 clares (si els vols de color blanc, els típics).

La seva preparació és molt senzilla:

  • Pas 1: calenta el forn a 200º
  • Pas 2: barreja tots els ingredients en el got a velocitat 3 durant 1 minut.
  • Pas 3: Ara toca formar boletes rodones o també piràmides.
  • Pas 4: L’últim pas es donar un toc més al forn per donar consistència, si has fet els groc (ous sencers) torra’ls una mica, si són dels blancs, compte, amb una estona al forn és suficient per compactar la massa.
  • Pas extra: pots pintar-los amb xocolata negra o blanca, delicosos!

Pels panellets tradicionals amb massa d’ametlla

Necessites:

  • 250 grams de sucre
  • 300 grams d’ametlles
  • la pell d’un llimó (només la part groga)
  • 50 grams de patata cuita o moniato cuit
  • una clara d’ou
  • 50 grams de pinyons
  • un ou sencer i licor d’anís (opcional).

La preparació amb Thermomix és la següent:

  • Pas 1: posar al vas totalment sec el sucre durant 30 segons, velocitat 5-10.
  • Pas 2: afegir la pell del llimó i repetir l’operació.
  • Pas 3: incorporar les ametlles i rallar-les durant 20 segons, velocitat 8.
  • Pas 4: agregar la patata o moniato cuit i fred, i la clara (anís opcional) i barrejar durant 6 segons, velocitat 8.
  • Pas 5: retirar la massa del vas, ficar-la en una bossa de plàstic i deixar reposar a la nevera durant 12 hores mínim per a que no s’enganxin en les mans.
  • Pas 6: formar amb la massa boletes petites, clavar pinyons (opció d’ametlles senceres o cireres confitades si se’n disposen). Es van colocant en una safata de forn forrada amb paper vegetal.
  • Pas 7: per últim, batre l’ou i pintar les boletes preparades, introduir en el forn preescalfat a 180º i fornejar durant 5 minuts aproximadament amb gratinador per a que agafin color.

panellets

Es poden fer panelletes de diferents colors si al pas 4 s’afegeix colorant comestible a la massa resultant (es pot dividir en parts i tornar a barrejar al vas).

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Cultura · Degustacions

Comments to Els Panellets, postres tradicionals

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés