jul. 27, 2011
5407 Views
5 0

Piràmides

Written by

Quantes piràmides coneixes?

Segur que en un primer moment pot dir les tres grans piràmides d’Egipte i desprès mencionar algunes piràmides de Mèxic.

La localització de piràmides no està confinada a només aquestes dos llocs. En 2006 cinc piràmides van ser trobades en Bòsnia Hercegovina. Més de vint piràmides van ser trobades al llarg de diferents llocs d’Itàlia, Espanya, Croàcia, Eslovènia, Sèrbia i Grècia, entre d’altres indrets. L’Àsia és una regió molt inexplorada. De fet, hi ha més de tres-centes piràmides en Xina central però no han estat excavades al detall.  És curiós o enigmàtic que les piràmides actualment descobertes es poden delimitar quasi en línea recta en un mapa mundi.

Les piràmides egípcies (monuments funeraris)  més conegudes són les de Guiza, l’Acodada (Dahshur), l’Escalonada  Zoser (Saqqara), la Roja (Dahshur), la Negra (Dahshur), la de Jufu (Keops) o Gran Piràmide en Guiza, Dyedefra (Abu Roash), Jafra (Kefren en Guiza), Menkaura (Micerino en Guiza), Neferirkara (Abusir), Nyuserra (Abusir), Unis (Saqqara).

Les piràmides mayes solen ser  escalonades i culminen amb un temple en el seu cim. Eren utilitzades amb fins cerimonials, observatoris i calendaris astronòmics-astrològics, les més conegudes són: Kukukcán (Chichén Itzá, Mèxic), La Danta (Guatemala), Tikal (Guatemala), Adivino (Uxmal, Mèxic), Temple de les inscripcions (zona arqueològica de Palenque, Mèxic).

Les piràmides de Mèxic Central, anomenades també teocallis, les més rellevants són: Sol (Teotihuacán), Luna (Teotihuacan), Nichos (El Tajín), Gran Piràmide de Cholula, Cuicuilco, Tolán, Santa Sicilia. La piràmide més rellevant de Mèxic Occidental és la de Los Guachimones (Teuchitlán, Jalisco).

Les piràmides inques també anomenades huacas o guacas (del quechua waca, deu de la casa), són assentaments piramidals creats com a residencies de les diferents deïtats. La més coneguda és la Huaca del Sol y la Lluna en Perú.

En altres zones d’Amèrica destaquen les piràmides d’Akapana (en Tiwanaku, Bolívia), Cochasqui (en Cochasqui, Equador), Morro del Tulcán (en Colombia).

En Àfrica les més conegudes són les piràmides de Nubia de la dinastia XXV, en Sudan.

En Àsia no es van construir piràmides de pedra, tanmateix, són habituals els mandir (temples) amb forma similar a les piràmides, segons els tipus s’anomenen genèricament gopuram, vimanam o shikhara. Com moltes piràmides, aquestes estructures del hinduisme busquen el símil amb una muntanya, en aquest cas el sagrat Monte Meru (que en la simbologia hinduista és el “axis mundi”). Així es pot destacar: Estupa de Borobudur (Indonesia), Piràmide de Xi’An (Xina).

En les illes Canàries hi ha 9 piràmides en Tenerife i 2 piràmides en La Palma.

Article Categories:
Curiositats · Visita

Comments are closed.