nov. 18, 2016
2783 Views
24 0

El pont del Diable de Martorell

Written by

El pont del Diable d’origen romà del municipi de Martorell, uneix Martorell i Castellbisbal sobre el riu Llobregat. Declarat Bé cultural d’interès nacional. Enllaça dues comarques, la del Vallès Occidental i la del Baix Llobregat. L’arc triomfal d’època romana, molt degradat malgrat la restauració de què fou objecte el 1928, és una obra declarada Bé cultural d’interès nacional.

El Pont del Diable de Martorell

D’origen romà, formava part de la via Augusta. Va ser construït l’any 10 aC per ser transitat per carros de bous.

Ostenta  una llargada de 130 metres, una calçada ampla i pràcticament horitzontal, com es pot veure en els extrems, i amb una pilastra enmig del llit del riu.

De l’època romana, es conserven:

  • Els estreps del pont. Fets amb grans carreus amb inscripcions de les legions que hi van treballar.
  • Arc triomfal honorífic al marge esquerre, probablement del segle II.

Fins al segle XIV va ser l’únic pont de la vall baixa del Llobregat.

La Llegenda del Pont del Diable de Martorell

Inici

Explica la història d’una dona gran. Cada dia havia de passar el riu per anar a buscar aigua a la font que hi havia a l’altra riba. Ella era ja molt gran i no estava per a aquests trots. Saltar de pedra en pedra, mullant els peus ja li havia portat més d’un disgust.
Un matí, quan estava al costat de la riba, a punt de passar el riu, se li va aparèixer el Diable, que era un negociant de molta cura.

Nus

– Què fa vostè passant el riu d’aquesta manera?! Amb el meu gran poder, faré que no hagi de creuar-hi mai més!
-Com? -va preguntar l’anciana sorpresa.
-Dóna’m una nit, i et construiré el pont més bonic que mai hagis vist.
-¿Segur? -va preguntar ella.
-Què potser dubtes de la meva paraula? -va respondre el diable, i no us costarà ni un ral. Em conformo amb quedar-me amb l’ànima del primer que travessi el pont.

La dona, cansada d’haver de creuar el riu cada dia va acceptar el tracte.
El diable va estar tota la nit treballant i quan els primers raigs de sol despuntaven després de la Torre del Telègraf el gran pont estava acabat.
El Diable, amagat després de l’arc del pont, a l’altra riba, va esperar a que l’anciana arribés, perquè passés el pont a la recerca de l’aigua i així poder quedar-se amb la seva ànima. Però les coses no van sortir com ell esperava.

Desenllaç

Quan la velleta va arribar al pont, va treure el davantal del cistell que portava penjant del braç. De dins el cistell va sortir un gat negre com el carbó, que espantat va començar a córrer pont amunt.
I així és, com des d’aquest dia, l’anciana i tothom pot creuar, sense por, el pont mentre el Diable ens mira, sense poder fer res, al costat del ànima d’un gat.

Pont del Diable de Martorell

Imatges del Pont del Diable de Martorell

Pont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de MartorellPont del Diable de Martorell

On s’ubica el Pont del Diable de Martorell?

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari