abr. 14, 2016
6357 Views
12 0

Pont romànic de Besalú

Written by

El pont romànic de Besalú d’estil medieval, també conegut com pont Vell és el símbol de Besalú. Probablement, aquest pont és la imatge més emblemàtica del municipi. El pont romànic de Besalú es troba ja documentat que al segle XI.

El pont és una edificació fortificada, única via d’accés al nucli antic, va ser construïda al segle XI. Reformat en diverses ocasions al llarg de la història amb pedres naturals del riu Fluvià, el riu que travessa.

Probablement no coincideix la forma del pont que veiem actualment amb el del període de Guillem el Gras comte de Besalú ( 1030-1050). El que succeeix és que en una riuada de 1315 el pont va quedar destruït ‶dirutus i destructus”. Fou reconstruït gràcies a l’impost que establí Jaume II sota l’avís dels prohoms besaluencs. Al llarg del temps, s’ha reconstruït diverses vegades.

Pont de Besalú

Característiques del pont romànic

Està format per set arcades de característica forma angular a causa de l’assentament dels pilars sobre les pedres del riu, mesura 105m de llarg i, amb la torre inclosa, uns 30m d’alt. A l’època medieval, a la torre fortificada s’hi va instal·lar el pagus comtal. Es precisava pagar 1 diner per passar a cavall, 1 òbol per persona a peu, i la mateixa quantitat per bèstia carregada.

L’any 1881 ja no existia ni torre de defensa ni portal d’entrada. Es creu que fou pel pas de maquinària tèxtil. Doncs el pont formava part de l’entrellat de comunicació principal. La torre estava ja en un estat molt precari de conservació. Va ser dinamitat durant la Guerra Civil. Es va reconstruïr als anys 50-60 per l’arquitecte Pons Sorolla. Actualment és símbol de la localitat i el punt més adequat per accedir al seu casc antic.

Té una estructura angular, segurament perquè les roques del riu, que aprofita com a assentaments dels pilars, facilitaven aquesta forma. Està constituït per set arcs desiguals que salten de roca en roca. Aquests fan 105 metres de llarg i uns 30 metres d’alçada.

La calçada s’eixampla en dos punts: entre el quart i el cinquè pilar (donant lloc a la creu grossa), i entre el sisè i el setè (creant així la creu petita). Durant l’edat mitjana la torre fortificada que s’aixeca al punt mig era el lloc on s’havia d’abonar el peatge per accedir al poble.

El 1954 va ser declarat Monument Historicoartístic d’Interès Nacional.

Pont de Besalú

On s’ubica el pont de Besalú?

Article Categories:
Visita

Comments are closed.