maig 21, 2017
3405 Views
17 0

Pous de gel de Lleida

Written by

La nit dels museus l’hem aprofitat per visitar els pous de gel de Lleida, i redescobrir el Dipòsit de l’aigua i el Museu Diocesà de Lleida.

Els pous de gel de Lleida

Els pous del gel són dues cavitats subterrànies construïdes l’any 1611 per tal d’emmagatzemar el gel de l’hivern per a disposar-ne durant tot l’any i abastir la població. Es troben adossats a les muralles, a l’obaga del castell, just sota el baluard de Louvigny.
Van ser construïts per iniciativa de la Paeria (com s’anomena l’Ajuntament de Lleida), que en donava la concessió a uns arrendataris, que eren qui mantenien els pous, els omplien de gel i el venien.

El negoci del gel era molt important a l’edat moderna per les propietats que posseeix:

  • Usos terapèutics
  • Conservar aliments
  • Com a refresc

Els pous de gel van subministrar gel natural a la nostra ciutat fins a les darreries del segle XIX, període a partir del qual s’estengué el consum de gel provinent de les fàbriques.

En arribar la fabricació de glaç artificial, aquest pous van ser abandonats durant un període molt llarg de temps. A partir de l’any 1978 es van protegir amb reixes fins que l’any 1994 la Paeria i Aigües de Lleida els van acondicionar. Els pous del gel de Lleida són dels més ben conservats de Catalunya: consten de dos pous amb accès comú, i hi resten traces del seu antic ús.

Característiques

Els dos pous són de forma cilíndrica i estan coberts amb una volta rodona. Van ser bastits amb pedra seguint la tècnica constructiva de l’èpocai i la seva alçada interior és superior a 14 metres, l’ equivalent a un edifici actual de 5 plantes.

Dibuix pou de gel Lleida

Imatges de la visita als pous de gel

Pous de gel Lleida Pous de gel Lleida Pous de gel Lleida Pous de gel Lleida Pous de gel Lleida

Imatges de la vistia al Dipòsit de l’Aigua

Dipòsit de l'Aigua Dipòsit de l'Aigua Dipòsit de l'Aigua Dipòsit de l'Aigua

Imatges de la visita al Museu Diocesà de Lleida (recreació Vilars d’Arbeca)

Museu diocesà de Lleida Vilars d'Arbeca Recreació dels Vilars d'Arbeca Recreació dels Vilars d'Arbeca Escut de Lleida al Museu Diocesà de Lleida

On s’ubiquen els pous de gel de Lleida?

 

Coneix més de Lleida! fes turisme per Lleida, la capital de les terres ponent

Article Categories:
Visita

Comments to Pous de gel de Lleida