abr. 15, 2014
6974 Views
7 1

El riu la Garona, Val d’Aran

Written by

El riu la Garona és un riu occità que travessa les terres de Catalunya i de França. Se’l coneix com el riu traïdor, saps perquè?

El seu origen o neixement té 3 teories (essent la número 3 la que tothom dóna per bona avui dia):

  1. Al Pla de Beret a uns 1.870 metres d’altitud, prop d’on neix el riu Noguera Pallaresa.
  2. Al pic de l’Aneto.
  3. Al al pic de la Ratera a 2.859 metres d’altura, amb el riu de Ruda, aquest punt n’és el real segons les últimes investigacions.

L’Enciclopèdia Catalana dóna com a origen de la Garona l’aiguabarreig de la Garona de Ruda i de la Garona del Joeu, a Es Bòrdes.

El riu la Garona, Val d’Aran

La Garona neix en el circ del pic Ratera i al llarg de 45 km travessa Aràn (vocable aranés que significa La Vall), fins el Pont de Rei a 582 metres entra administrativament a França. Els seus afluents majors en territori aranés són pel marge esquerra Aiguamoxt, Valarties, Nere i Joeu, i per la dreta Unyola, Salient, Varradós i Toran.

El riu travessa la Val d’Aran i segueix direcció nord-oest fins desembocar a l’oceà Atlàntic, per aquest motiu, hi ha qui el coneix com el riu traïdor ja que neix a Catalunya i desemboca finalment en terres franceses. En el seu recorregut travessa les ciutats franceses de Tolosa i arriba al mar de Bordeus.

La imatge de l’entrada és el riu la Garona en el seu pas per Bossòst.

Per on s’ubica el riu la Garona?

 

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Cultura

Comments are closed.