Feb 27, 2016
1910 Views
9 0

Roca dels Moros del Cogul, art rupestre

Written by

El conjunt d’art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, es troba les Garrigues, Lleida. Està considerat un dels jaciments d’art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica. És el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya. Juntament amb el conjunt de les representacions d’art rupestre de l’arc mediterrani ibèric, és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l’any 1998.

La roca dels Moros del Cogul, Art rupestre

La roca pintada és com es coneixia antigament al seu territori, la cova del Cogul amb pintures rupestres. Aquesta és un dels jaciments més destacats d’art rupestre llevantí.

Es tracta d’una cavitat d’uns 10 metres d’amplària, 3 de fondària i 4 metres d’alçària. Aquesta devia oferir unes condicions especials, ja que va ser utilitzada per l’home durant uns 5000 anys, des de l’any 7000 fins a l’any 100aC aproximadament. Com a testimoni d’aquest ús, avui dia s’hi poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena d’un grup de dones (de 2 en 2) amb un home al centre, la seva interpretació encara està amb discussió i subjecta a diferents interpretacions (si una escena de ball fàl·lic, d’aparellament o fertilitat; també es parla d’una escenificació matriarcal o social, entre altres).

El conjunt s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític. Les excavacions dutes a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.

Pintures Rupestres

Visita la roca dels Moros del Cogul

En la visita pots veure la “roca pintada” en el seu estat natural. Pots veure-hi les pintures i gravats (tot i que es veuen difuminades sense contrast, la imatge d’aquesta entrada ha estat tractada).

Roca dels Moros Roca dels Moros

El conjunt pictòric està format per 260 elements gravats (ibers i romans) sobre la roca i 42 figures pintades. Entre les figures trobem:

  • Dones
  • Homes
  • Cérvols
  • Porcs senglars
  • Bocs
  • Braus

Els primers grups que utilitzaren la Roca dels Moros van ser els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC). Van deixar-hi les pintures que pertanyen a l’art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que van dibuixar a la roca les seves creences. Aquestes van ser representacions molt diverses que s’inscriuen dins de l’art esquemàtic. Entre totes aquestes pintures, també hi ha inscripcions posteriors, d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles.

El conjunt de la Roca dels Moros és gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. Des del 2010 es disposa d’un centre d’interpretació de les pintures, un edifici plenament integrat al paisatge on es donen les pautes per a la comprensió i la contextualització històrica de les pintures.

A menys de 2km de la Roca dels Moros a Cogul pots trobar una necròpilis àrab, les Tombes del Saladar.

On s’ubica la Roca dels Moros a Cogul, art rupestre?

Patrimoni mundial

L’any 1998 l’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 874

 

Patrimoni Mundial UNESCO

Article Categories:
Visita

Comments to Roca dels Moros del Cogul, art rupestre

JosepMRodes.cat
Un web d'en Josep M Rodés