set. 9, 2017
2188 Views
77 0

El Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

Written by

El Roda Roda, és el nom del Museu de l’Automoció de Lleida. S’hi troba una extensa col·lecció de cotxes, motocicletes, motors i reproduccions a escala. Conviden a fer un viatge pel món de la indústria de l’automòbil a través de la història. Ens transporten a temps passats i ens permeten reflexionar sobre l’evolució de la tècnica i sobre els canvis socials que l’han envoltada. La seva seu  està instal·lada en un antic taller mecànic. La visita és gratuïta.

Història del Roda Roda. Com s’arriba a ser el Museu de l’Automoció de Lleida?

L’any 1954, les necessitats del subministrament de combustible a la província de Lleida i també un sector agrícola i industrial en constant creixement van fer que l’empresari Eduardo Velasco García, es decidís a construir un edifici que fos capaç d’allotjar la creixent flota de camions CAMPSA. Els quals feien arribar el combustible a les estacions de servei de tota la província. Posteriorment es traslladaran al polígon El Segre. Des d’aquell moment, l’edifici es va dedicar en exclusiva a la comercialització i reparació de turismes i furgonetes industrials. I va convertir-se en la seu del concessionari oficial DKW, fabricant de les populars camionetes d’aquesta marca.

Fins al 1964 fou seu de la marca IMOSA, que fabricava sota llicència Auto Union, les anomenades DKW a la seva factoria de Vitoria. L’ any 1972, es va convertir en la seu de MEVOSA, empresa que distribuïa de manera conjunta les marques Mercedes Benz i Volkswagen, mentre continuava amb la fabricació de les DKW. Finalment va esdevenir concessionari oficial Mercedes Benz per a la província de Lleida.

L’any 1970, l’Ajuntament de Lleida concedí a Eduardo Velasco el nom d’un dels carrers que envolta l’immoble.

Finalment, l’any 1992, l’edifici quedava sense activitat en traslladar-se Mercedes Benz a unes noves instal·lacions als afores de la ciutat. L’edifici va passar a formar part del patrimoni municipal el 1997 i va ser reconvertit en l’actual museu Roda Roda.

Imatges del Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

Roda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de LleidaRoda Roda, el Museu de l'Automoció de Lleida

Imatges 360º del Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

Zones del Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

 • Els automòbils: és la part principal, la que acull el gruix de la col·lecció. La formen el conjunt de cotxes i altresvehicles de 4 rodes, ordenats per èpoques i tipologies. Hi destaquen un Ford T, un meravellós Rolls Royce, un Omnibus correu Lleida-Ponts o l’entranyable Seat 600.
 • El taller: reproducció d’un antic taller mecànic, aprofitant part de l’edifici original. El propietari fou el Sr. Eduardo Velasco. S’exposa una col·lecció d’antics motors per poder observar fàcilment el seu funcionament i la seva evolució mecànica.
 • Les miniatures: el museu presenta una excel·lent col·lecció de reproduccions a escala 1/43 de més de 1700 vehicles. Permeten fer un recorregut per la història i l’evolució de l’automòbil des dels seus inicis fins a l’actualitat.
 • El racó de la moto: S’hi presenten els principals exemplars de les marques, tant internacionals com nacionals, que han establert un abans i un després en el camp de l’automoció sobre dues rodes.
 • Les gasolineres: En aquest racó del museu trobarem un recull d’antigues gasolineres, servidores d’oli, etc. junt amb uns panells fotogràfics que els farà comparar amb els nous avenços de les tecnologies.
 • Àrea de descans: Uns seients dels antics autobusos de la ciutat els acullen per recordar a les cobradores, els antics i variats models d’autobusos i moltes coses més.

A més a més, el museu presenta una mostra de cartells vinculats a l’automòbil. Així com els seients dels antics autobusos de la ciutat de Lleida. El museu també disposa d’un espai per a exposicions temporals i una sala de tallers didàctics.

La impressionant col·lecció el Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

La col·lecció del Roda Roda consta d’un extraordinari conjunt d’automòbils originals i perfectament restaurats que recorden èpoques passades. Es poden admirar:

 • Un Rolls Royce Phantom 1 del 1925. Pertany a un grup exclusiu, ja que la carrosseria només es va incorporar a sis exemplars de la firma.
 • Un Hispano-Suiza del 1917. Destaca pel seu concepte innovador i que es va presentar per primera vegada a la Fira de Mostres de París del 1922.
 • El Biscuter, un petit autocar Fiat Omnibus del 1915 que feia de cotxe de correus i realitzava la línia Lleida-Ponts.
 • Un antic tractor, peça imprescindible per la importància que l’agricultura ha tingut i té a Lleida.
 • I molt més, visita-ho!

El fons inicial del Roda Roda, Museu de l’Automoció de Lleida es va formar arran de l’acord entre La Paeria  (Ajuntament de Lleida) amb el col·leccionista Sr. Francesc Segura. A partir d’aquest fons inicial, La Paeria va incrementar la col·lecció amb vehicles històrics de la seva propietat (motos de la Guàrdia Urbana, cotxes oficials…) i altres col·leccionistes també van fer donacions dels seus vehicles.
Actualment, la col·lecció municipal la formen 16 cotxes, un tractor, un autobus-correu i unes motocicletes.

El museu acull altres vehicles dipositats pels seus propietaris pel gaudir del públic. Es mostra així la confiança i il·lusió en el projecte. També disposa de diversos vehicles en dipòsit, els quals permeten completar i enriquir la col·lecció municipal. S’agraeix la col·laboració del Club de Vehicles Històrics de Lleida.

El museu acull també la donació de la col·lecció de més de 1700 miniatures a escala 1:43 del Sr. Ramon Duró. I la cessió de 400 miniatures a escala 1:24 del Sr. Manel Armillas.

On s’ubica el Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida?

El Roda Roda, s’ubica al Carrer de Santa Cecília, número 22 (davant dels Camps Elisis), Lleida.

Enllaç extern i origen de la informació

Tret original del Roda Roda a Cultura de la Paeria

Article Categories:
Cultura · Visita

Deixa un comentari