ag. 16, 2010
4362 Views
Comentaris tancats a Ruta de l’estany de Sant Maurici al refugi d’Amitges
3 0

Ruta de l’estany de Sant Maurici al refugi d’Amitges

Written by

Durada del recorregut (15 km) a peu: 3h 30 min.
Desnivell: 465 m

Situat en els termes municipals de la Vall de Boí i Espot, aquesta visita vaig iniciar des de Lleida fins a Espot per la carretera C13, passant per costat de Balaguer i parant a esmorzar a Tremp, tot seguint el curs del Noguera Pallaresa.

Des de Sort, es pren la carretera C-13 en direcció nord cap a la Guingueta d’Àneu i, poc abans d’accedir-hi, a l’alçada de l’embassament de la Torrassa, cal desviar-se a l’esquerra per la carretera local LV-5004 fins a Espot. Del poble a l’estany de Sant Maurici hi ha una carretera asfaltada, però s’ha restringit el seu ús fins a una àrea d’aparcament(a l’estiu hi ha un servei de taxis que hi pugen).

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un espai natural protegit de l’Alt Pirineu. És un dels 14 parcs de l’estat espanyol amb categoria de Parc Nacional i l’únic que hi ha a Catalunya (declarat el 21/10/1955).

A penes s’abandona la bullícia de l’estany (2130 m) recorrent la pista de Ratera i Amitges, es passa a prop de les ruïnes d’una caserna militar. Les vistes sobre tot el conjunt milloren ostensiblement i obtenen una major profunditat a mesura que es puja.

Es travessa el riu de Ratera per un pont de fusta i s’entra a l’altre marge de la vall. Ara, transcorreguts tres quarts d’hora de trajecte des de Sant Maurici, ve el tram que voreja l’idíl•lic estany de Ratera, que és ple d’espais que conviden a una llarga estada. El recorregut arriba al pont de troncs que creua els rierols d’Amitges. Aquí es pot prendre un camí molt fressat que baixa per l’altre vessant de la muntanya i surt a l’altre costat de l’estany de Sant Maurici.

Es prossegueix cap al nord-oest, es deixa enrere l’estanyol de Ratera i de seguida es passa a la dreta l’estany de la Cabana (s’anomena així perquè, un cop passat l’estany, hi ha una gran roca que fa una petita balma que s’ha condicionat per trobar aixopluc). La pista es torna més dificultosa i, fent un parell de revolts, supera la pleta de Peretó (2252 m).

Ara es troba el desnivell més fort de tot el recorregut, es tracta de dues tirades amb un tancat revolt al mig. Després de dues hores de caminar i 7,5 km s’arriba al refugi d’Amitges (2380 m), situat en un estratègic serrat. Des d’aquí es gaudeix d’un impressionant panorama sobre la regió dels Encantats, Peguera, Subenuix i sobre els primers termes de les parets dels pics del Portarró, Crabes, Saborèdo i les emblemàtiques agulles d’Amitges. Les dues elegants puntes bessones dels Encantats s’enlairen amb una arrogància emblemàtica enmig de paisatges plens d’harmonia, i llur reflex blanquinós en l’aigua blava de l’estany, observat a través del brancatge, és com una crida a la seva contemplació.

Per tornar es desfà el camí.

Article Tags:
·
Article Categories:
Rutes

Comments are closed.