oct. 22, 2017
3823 Views
54 0

La Ruta del Modernisme a Lleida

Written by

La Ruta del modernisme a Lleida es mostra present en uns quants edificis, una desena d’ells fàcilment visibles tot fent un passeig d’un parell d’hores pel centre de la ciutat de Lleida. Molts dels edificis són projectats per Francesc de Paula Morera i Gatell, arquitecte nascut a Tarragona el 13 de març del 1869, nomenat arquitecte municipal de Lleida l’any 1906.

El modernisme a Catalunya

El Modernisme fou un moviment cultural i artístic que va sorgir a Catalunya al tombant del segle XIX. Els principals consumidors d’aquest nou art van ser la burgesia catalana i els intel·lectuals de l’època, que es van sentir especialment atrets per les ondulants i florides formes d’un estil que encara avui dia atreu per la potència dels seus colors. Les principals mostres del Modernisme a la Catalunya de Ponent les trobem en l’arquitectura. Sobresurten les edificacions agràries, algun celler, molins, magatzems de disseny i cases on encara podem contemplar el bon gust dels seus promotors.

L’arquitectura modernista és una arquitectura decorativa, integradora en l’edifici de totes les arts plàstiques. Els arquitectes són sovint decoradors també d’interiors i dissenyen tots els detalls: el mobiliari, la marqueteria, les vidrieres, els mosaics, la forja, etc. Hi ha una reivindicació de les artesanies en un moment de domini industrial.

El modernisme a Lleida

A Lleida es pot realitzar la ruta modernista visitant les següents edificacions:

 1. Cases Noves o Cases Balasch
 2. Teatre Municipal de l’escorxador
 3. Casa Baró o La Vinícola
 4. Casa Morera o Casa de la Lira
 5. Casa Xam-mar
 6. Antic Cinema Vinyes
 7. Casa Magí Llorens
 8. Edifici Pal·les
 9. Casa Melcior
 10. Casa del Clot de les Monges o Casa Bergós
 11. Mercat del Pla
 12. L’Aquàrium dels Camps Elisis
 13. Farinera “La Meta”
 14. Cellers i magatzem Raïmat

La Ruta del Modernisme a Lleida

Cases Noves o Cases Balasch

cases_noves_cases_balasch_4cases_noves_cases_balasch_3cases_noves_cases_balasch_2cases_noves_cases_balasch_1

Conjunt de tres edificis de dues plantes amb tribuna obra de l’arquitecte Morera (1914) encomanada pel senyor Joan Balasch. Destaca l’ús del marbre, els estucats florals i la fusteria.

Descripció Cases Noves o Cases Balasch

Edificis entre mitgeres, tres en filera, de planta baixa, quatre pisos i golfes, amb soterranis per a magatzem i porteria. Es remarca l’accés i la composició de la façana amb un eix central se simetria. La tribuna de doble alçada revaloritza més la resta d’obertures de la façana. Elements típics del modernisme, marbre esgrafiat i coberta a la catalana.

Ubicació Cases Noves o Cases Balasch: Rambla d’Arago, 31-33-35, Lleida

Teatre Municipal de l’escorxador

escorxador_2escorxador_1escorxador_3escorxador_4

Conjunt arquitectònic obra de l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, que constitueix l’exemple d’arquitectura modernista més important de la ciutat de Lleida. Aquesta obra passa a formar part del seu patrimoni industrial, a més de representar la nova sensibilitat de començaments del segle XX. Amb el temps, l’obra de l’arquitecte Morera va patir diferents modificacions, però es va tancar definitivament el 1984. A partir de llavors es procedeix a restaurar-lo i remodelar-lo per convertir-lo en un equipament cultural de primer ordre. El Teatre Municipal de l’Escorxador es va inaugurar el 26 de febrer de 1999.

Descripció Teatre Municipal de l’escorxador

És un gran conjunt singular, aïllat, conformat per varis edificis de tipologia industrial, que defineixen un pati d’accés tancat i vallat. Façana composada amb modulació d’obertures verticals, tancades per portetes i emmarcades amb maó, motius ceràmics i arrebossats. Parets mestres d’obra i cobertes a la catalana a dues vessants.

Ubicació Teatre Municipal de l’escorxador: Carrer Lluís Companys s/n, Lleida

Casa Baró o La Vinícola

casa_baro_la_vinicola_4casa_baro_la_vinicola_1casa_baro_la_vinicola_2casa_baro_la_vinicola_3

Edifici projectat per Joan Bergós del que es l’immoble més significatiu, data de l’any 1921. Es situa en una època de transició en que els esquemes modernistes s’utilitzen de manera circumstancial.

Es conegut popularment com La Vinícola ja que durant molts anys la seva planta baixa fou una bodega amb aquest nom.

Element únic del modernisme a Lleida per les seves característiques formals en els tractaments compositius de la façana amb els miradors del xamfrà i el singular tractament dels forats, tot reforçat amb la qualitat cromàtica de l’arrebossat. Son de remarcar els dintells ondulats i el teixit de l’arrebossat de la façana, amb esgrafiats de formes geomètriques.

Durant la seva rehabilitació van aparèixer al soterrani les restes de l’antic Portal de Sant Antoni (segle XVII). Es tracta d’una de les portes d’entrada a la ciutat que fou ampliada amb una nova muralla.

Descripció Casa Baró o La Vinícola

Habitatge entre mitgeres en xanfrà, de planta baixa i quatre pisos, amb una façana molt foradada, on les obertures comten amb llinda motllurada i lleugerament en esqueixada. S’afegeix un joc de tribunes remarcant la cantonada i l’accés principal.

El parament és de totxo arrebossat i les cornises són fetes amb pedra artificial. Les fusteries són originals i de disseny modernista.

Ubicació Casa Baró o La Vinícola: Avinguda de Blondel, 100, Lleida

Casa Morera o Casa de La Lira

casa_morera_la_lira_3casa_morera_la_lira_4casa_morera_la_lira_2casa_morera_la_lira_1

La casa Morera, construïda l’any 1922 és, per la seva originalitat, un exponent únic del modernisme català. El nom de la casa és degut a que el poeta Magí Morera i Galícia hi va residir, és també coneguda com Casa de la Lira gràcies a l’ornamentació de la façana. S’ha intervingut als baixos, desfigurant la seva composició formal.

Descripció Casa Morera o Casa de La Lira

Habitatge entre mitgeres, de planta baixa i quatre pisos, amb una llum molt petita (quatre metres) i d’alçada reduïda. La façana presenta una organització de les obertures que rep tota la importància donat l’estretor de l’edifici. Al primer pis un balcó tancat forma també la balustrada del balcó del segon pis, en aquest cas obert. Els emmarcaments donen moviment a una decoració molt mixtilínia, típica del modernisme. Un ràfec ben sobresortit corona la façana.

Ubicació Casa Morera o Casa de La Lira: Avinguda de Blondel, 90, Lleida

Casa Xam-mar

casa_xam-mar_4casa_xam-mar_3casa_xam-mar_2casa_xam-mar_1

Construïda entre 1920 i 1950. La porta d’entrada permetia l’accés de carruatges a un pati. Obra de l’arquitecte lleidatà Francesc de Paula Morera i Gatell, destaca per la seva gran tribuna amb àmplies finestres i l’ornamentació de la pedra.

Descripció Casa Xam-mar

Habitatge entre mitgeres de planta baixa i quatre plantes, amb pati lateral i façana a dos carrers. Estucats de frisos en baix relleu. Garlandes i encoixinats de pedra amb coberta de teula àrab, balcons de forja i tribuna vidriada.

La porta d’entrada donava accés als carruatges. En principi només tenia dues plantes. Al 1950 s’afegiren els dos pisos de damunt i fa pocs anys, un bar ha alterat la planta baixa.

Ubicació Casa Xam-mar: Avinguda de Blondel, 9, Lleida

Antic Cinema Vinyes

antic_cinema_vinyes_2antic_cinema_vinyes_4antic_cinema_vinyes_3antic_cinema_vinyes_1

Aquest edifici va ser construït l’any 1920 per l’arquitecte Francesc de Paula Morera Gatell essent uns dels primers cinemes de Lleida. Va ser projectar amb una barreja d’estils, entre modernista i noucentista.

Descripció Antic Cinema Vinyes

Edifici d’ús públic entre mitgeres i façana davant i darrere. Façana principal, amb disposició de plantes sense connexió estilística. Façana posterior amb ritme d’obertures a les tres primeres plantes.

Fet amb murs de càrrega i estructura mixta de ferro. Pedra al sòcol i maó vist que deuria ésser arrebossat.

L’edifici va ser adquirit per l’Obra Social “la Caixa”, que el va reformar l’any 1985 per convertir-lo en la seva seu a Lleida. Es van efectuar noves reformes els anys 1997 i 2004.

Ubicació Antic Cinema Vinyes: Avinguda Blondel, 3, Lleida

Casa Magí Llorens

casa_magi_llorens_2casa_magi_llorens_1casa_magi_llorens_3casa_magi_llorens_4

Edifici erigit segons projecte de l’arquitecte Francesc Lamolla i Morante, els primers plànols del qual consten a l’Ajuntament amb data de l’any 1898. Edificat en ple modernisme tot i que el seu estil no pot ser ben be qualificat de modernista. Destaca pel seu tractament artístic de la façana, en la qual destaquen els forjats dels balcons, els motius florals de pedra de la planta baixa o la tribuna envidriada. Fou vivenda del banquer de Lleida que li dona nom encara que popularment és coneix com la Pedrera lleidatana per la seva quantitat i qualitat d’elements artístics.

Tot i que a la part mes alta de la casa es pot veure la data de 1905, en realitat no fou bastida fins al 1907 i els primers plànols consten a l’Ajuntament amb data de l’any 1898.

Edifici d’estil modernista que ressalta pel tractament artístic de la façana. Destaquen la tribuna, els balcons i els motius florals de pedra de la planta baixa.

L’industrial Enric Serecigni inaugurà l’any 1918 en aquest edifici el Porfoliograph, que fou de les primeres sales de projecció de cinema. També ha estat seu de diferents entitats.

Descripció Casa Magí Llorens

Edifici d’habitatges en cantonera, de planta baixa i quatre pisos. Façana que matitza la perspectiva horitzontal amb balconades corregudes tot i rematant el xanfrà amb tribuna envidriada. Alguns interiors conserven els originals enteixinats al sostre i pintures murals modernistes. Escales de pedra, estructura mixta de murs i pilars, forjats de fusta i volta catalana, balconada de forja i pilars de fundició.
A finals de la dècada de 1990 i principis dels 2000 l’edifici va ser rehabilitat i l’interior va ser completament reformat.

Ubicació Casa Magí Llorens: Carrer Major, 74-76, Lleida

Edifici Pal·les

edifici_palles_1edifici_palles_3edifici_palles_2edifici_palles_4

Edifici projectat i construït entre els anys 1912 i 1915 per l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, per encàrrec d’Eduard Aunós per ser utilitzat com a hotel. De façana molt sumptuosa amb profusa decoració. Les columnes s’aixequen fins a dos templets que coronen l’edifici.

Descripció Edifici Pal·les

Edifici entre mitgeres, amb façana a dos carrers oposats a Blondel de tractament escultòric. Els porxos queden revaloritzats amb tractament d’enteixinat al sostre i vidre a la planta baixa. Diferents elements ornamentals es superposen a les obertures, que predominen sobre el mur.

Un afegit superior, actualment inexistent, anunciava la propietat de l’edifici per l’entitat bancària. De la seva estructura inicial va conservar-se, després d’ésser remodelada totalment al 1974, la façana modernista de l’avinguda Blondel. Els autors de la remodelació foren els arquitectes Sabater, Domènech i Puig. Posteriorment l’edifici s’adaptarà per acollir serveis tècnics i altres oficines municipals. Entre els anys 2006-2008 l’empresa BR29 Arquitectes va portar a terme la restauració de la façana modernista de Av. Blondel.

Ubicació Edifici Pal·les: Avinguda de Blondel, 6, Lleida

Casa Melcior

casa_melcior_3casa_melcior_2casa_melcior_1casa_melcior_4

Edifici modernista de doble façana projectat per Francesc de Paula Morera i Gatell. Destaquen la tribuna amb vitralls de colors, l’estucat de pedra, el fustam, la forja i les rajoles.

Encomanada pel senyor Josep Melcior. Hi ha els originals en vegetal, però el projecte està firmat per l’arquitecte J. Pujol i Brull. A la façana hi figura el nom d’en Morera. Sembla doncs, obra seva i la firma podria ésser una qüestió d’incompatibilitats.

Descripció Casa Melcior

Edifici d’habitatges en cantonera, de planta baixa, esglaonada en dos nivells, i quatre plantes. Tractament del parament plà a la façana que presideix la plaça de Sant Francesc. Els ràfecs delimiten baixos i cobertura. A l’interior la planta altell dels baixos és alliberada per pilars de fundició. Fusteria, vidrieresi forjes típicament modernistes. Estucat de pedra i rajola de València.

Ubicació Casa Melcior: Plaça Sant Francesc, 2, Lleida

Casa del Clot de les Monges o Casa Bergós

casa_bergos_4casa_bergos_3casa_bergos_1casa_bergos_2

De començaments del segle XX, cal destacar l’arquitectura dels balcons i les motllures d’Art Nouveau. La forja i l’ús de motius florals i geomètrics mostren tota la seva plenitud després de la recent remodelació.

Descripció Casa del Clot de les Monges o Casa Bergós

Edifici d’habitatges en cantonera, de planta baixa i quatre pisos a sobre d’uns baixos medievals. Façana amb un tipus d’obertura esbelta, de ritme simple i vertical. Les plantes es divideixen amb motllures i es remata l’edifici amb elements ornamentals. Escala amb cantonades de fusta i lloses de dibuixos i colors geomètrics i florals. Murs de càrrega amb obra arrebossada amb esgrafiats.

Ubicació Casa del Clot de les Monges o Casa Bergós: Plaça de la Sal cantonada amb el Clot de les Monges

Mercat del Pla

mercat_pla_1mercat_pla_2mercat_pla_3mercat_pla_4

Construït entre els anys 1920 i 1922 segons projecte de Joaquim Porqueres i sota  la direcció de Francesc de Paula Morera i Gatell. L’edifici ha acollit des de la seva construcció un mercat municipal que continua actiu. Ocupa els terrenys de l’antiga Universitat de Lleida i les casernes de cavalleries.
Edificació típica del modernisme amb una senzilla però elegant façana culminada per un frontó d’original disseny que combina el maó vist, especialment en els elements de suport, amb l’arrebossat de les parets. Les finestres esglaonades son també un component molt habitual de les edificacions modernistes.

Descripció Mercat del Pla

Edifici de servei, aïllat, d’una nau rectangular amb una sola llum i semisoterrani. Accés pels testers salvant problemes de nivell. Façana amb sòcol de pedra suportant pilars d’obra vista embeguts a la parets arrebossada. Finestrals allargats. Interior completament lliure. Compta amb un soterrani.

Ubicació Mercat del Pla: Carrer Sant Martí, 3, Lleida

L’Aquarium dels Camps Elisis

Modernisme a la ciutat de Lleida: Aquarium als Camps ElisisModernisme a la ciutat de Lleida: Aquarium als Camps ElisisModernisme a la ciutat de Lleida: Aquarium als Camps ElisisModernisme a la ciutat de Lleida: Aquarium als Camps Elisis

De l’arquitecte Francesc Morera i Gatell, 1910-1915. Fou rehabilitat l’any 2007 per l’arquitecte Albert Benet Ferran.

Descripció de l’Aquarium

Edifici modernista, aïllat en el parc, d’una sola planta, descomposat amb dos volums que consten de cos principal i torreó de plantes quadrades, cobertes respectivament a dues i quatre aigües, façana amb textura de maó vist emmarcant les obertures. Rajoles als ampits i potents barbacanes de fusta.

Sòcol de pedra, murs de maó vist, cobertura de fusta i teula àrab, aelements ceràmics decoratius.

Ubicació de l’Aquarium: Camps Elisis de Lleida

Farinera “La Meta”

Modernisme a la ciutat de Lleida: Farinera "La Meta"Modernisme a la ciutat de Lleida: Farinera "La Meta"Modernisme a la ciutat de Lleida: Farinera "La Meta"Modernisme a la ciutat de Lleida: Farinera "La Meta"

És una edificació típicament modernista de disseny molt senzill però adaptada al seu ús industrial. En essència és uns magatzems afegits a la façana posterior. Encomanada pel senyor Pere Llusà.

Descripció de la Farinera “La Meta”

Edifici compacte quasi aïllat de planta rectangular, amb semisoterrani, i quatre plantes d’alçada. Façana amb molta compartimentació, de gran rigor tant horitzontal com verticalment. Accés a l’edifici emfatitzat. Estructura mixta d’obra i metàl·lica, rajola valenciana i teula àrab.

Ubicació de la Farinera “La Meta”: Carrer Príncep de Viana, 14, Lleida

 

Mapa de la Ruta del Modernisme a Lleida

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Rutes · Visita

Deixa un comentari