ag. 29, 2017
11615 Views
65 2

Tipus de plàstics

Written by

Hi ha molts tipus de plàstics. El primer que s’ha de saber és que no tots els envasos de plàstic estan fets del mateix material. Per conèixer amb quin material han estat fabricats és molt senzill si es mira el dibuix del triangle de fletxes amb els números de l’interior. Com s’explica es pot utilitzar sense problemes els envasos de plàstic dels tipus 1, 2, 4 i 5. És a dir, amb aquest número dins del triangle.

Tipus de plàstics

Tipus 1. El PET, el polietilè tereftalat

És un plàstic d’alta qualitat. S’empra en embotellat i envasat. És l’únic el reciclatge és rendible. Usos principals: Ampolles de refrescos.

El PET és un dels materials que més fàcilment es troben en productes destinats a l’alimentació, com ampolles d’aigua i de refrescs, ampolles d’oli, tapers per menjar a domicili, gots de plàstic, etc. Algunes marques recomanen en l’etiquetatge que no s’emplenin, però això no és perquè el plàstic es torni tòxic si fem dins una mica més d’aigua.

Si es recomana no utilitzar-les més d’una vegada és per una qüestió d’higiene.

Tipus 2. El polietilè d’alta densitat (HDPE)

És un plàstic de gran resistència i durabilitat en forma laminar. Ideal per productes de vida mitjana-llarga. Reciclatge viable. Usos principals: Ampolles de llet, ampolles de detergents, productes en forma de làmines i bosses.

És molt resistent tant al fred com a la calor i aguanta bé a la intempèrie. És un dels més segurs, és completament reciclable i es pot reutilitzar sense cap problema.

Tipus 3. El PVC, polivinil de clorur

És un plàstic de gran capacitat de combinació amb diversos productes químics. Útil per a tot tipus d’usos. És molt difícil de reciclar. Usos Principals: Recipients domèstics i de menjar, canonades, etc.

El PVC s’ha guanyat el nom de “plàstic verinós” per anar deixant anar toxines durant tot el seu cicle de vida i perquè no és possible reciclar-lo. Tampoc hem de reutilitzar-lo.

Tipus 4. El polietilè de baixa densitat (LDPE)

És un plàstic dur i resistent, però de qualitat mitjana-baixa. No és reciclable. Usos principals: Caixes per a ampolles, valises, tapes i etiquetes.

Igual que el polietilè d’alta densitat, el de baixa també és un dels plàstics més segurs que existeixen. Es poden reutilitzar però no sempre es poden reciclar.

Tipus 5. El polipropilè (PP)

És un plàstic semirígid, translúcid, bona resistència química, dur i bona resistència a la calor. En safates de menjar, envasos microones, envasos alimentaris. Fibres per a catifes, revestiments de parets i tapisseria.

És un plàstic resistent a la calor que serveix de barrera contra la humitat, el greix i els productes químics. S’usa per exemple en els envasos per mantega o iogurts i en les palletes per refrescs. La seva reutilització és segura i es poden reciclar.

Tipus 6. El poliestirè (PS)

És un plàstic lleuger. Ideal com a aïllant tèrmic i acústic. No és reciclable. Usos principals: envasos de iogurt, caixes d’ous, coberts de plàstic, embalatges de protecció per a productes electrònics, material aïllant en la construcció, articles modelats per injecció.

És molt fàcil de reconèixer perquè és el típic plàstic de les caixes de les hamburgueses dels establiments de menjar ràpid. El alimentació també s’usa per a caixes de transport d’aliments congelats.

Es deteriora amb gran facilitat i és altament contaminant, per la qual cosa no ha de reutilitzar per a ús alimentari. També hi ha alguns estudis que indiquen que conté substàncies que podrien ser carcinògenes i causar problemes en l’aparell reproductor, per la qual cosa per precaució es recomana evitar el seu ús.

Tipus 7. Resines, materials multilaminats i el polèmic Bisfenol A

Són plàstics d’alta qualitat i molt duradors. Ús reduït, reciclatge innecessari. Usos principals: productes per a decoració i la llar. Determinats usos industrials.

Altres tipus de plàstics són:

  • els bioplàstics
  • els elastòmers
  • Els plàstics biodegradables
  • les poliolenfinas
  • Els plàstics d’enginyeria

En aquest grup s’engloben materials com el policarbonat (PC) amb el qual es fabriquen CD i DVD o biberons infantils o els plàstics biodegradables de nova generació fets a base de midons vegetals (PLA). L’ús del policarbonat en alimentació està des de fa temps en el punt de mira, ja que conté Bisfenol A (BPA), una substància tòxica que podria transferir-se als aliments en contacte amb l’envàs, principalment si aquest se sotmet a temperatures elevades. De fet fa uns anys un estudi del centre per al Control i Prevenció de Malalties als Estats Units va trobar que més del 90% dels nord-americans tenien traces d’aquesta substància en l’orina.

Els envasos de plàstic del tipus 7 no són reutilitzables, però els etiquetats com PLA són biodegradables, és a dir, no es reciclen però són compostables.

Conclusió dels tipus de plàstics

En conclusió, es poden reutilitzar els envasos de plàstic dels tipus 1, 2, 4 i 5. Sempre que es mantinguinunes correctes normes d’higiene i no posem aliments en envasos que originalment no fossin concebuts per a ús alimentari

Article Categories:
Curiositats

Deixa un comentari