juny 20, 2006
1241 Views
6 0

La Torre Hèrcules, A Coruña

Written by

La Torre Hèrcules és una torre i un far situat a un turonet de la Corunya. Té més de 2.000 anys d’antiguitat. És l’emblema de l’entrada al port de la Corunya (nord-oest) des del segle I. Encara en funcionament, és el far més antic de món i únic romà (el seu Farum Brigantium).

Torre Hèrcules

Aquest far monumental té 55 metres. Està edificat sobre una roca que fa que la seva altura total sigui de 57 metres. La torre consta de tres nivells que es van estrenyent cap a la cúspide. El primer d’ells correspon a l’estructura del far romà. Adjacent a la seva base, es troba un petit edifici romà de forma rectangular. El lloc comprèn també els petroglifos de la Muntanya dos Bicos que daten de l’Edat de Ferro, un cementiri musulmà i un parc d’escultures..

Des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX, nombroses llegendes han anat construint la història de la Torre Hèrcules.

És l’únic far de l’Antiguitat grecoromana que ha conservat en certa mesura la seva integritat estructural i que segueix exercint la mateixa funció.

Torre d'Hèrcules Torre d'Hèrcules

Història

Historiadors van identificar la torre com el lloc on va poder haver estat situada la Torre de Breogán.  Una torre mitològica que apareix entre altres en el cicle mitològic irlandès (mel Leabhar Ghabhála Érenn). Des de la qual Ith, fill de Breogán, hauria albirat les costes d’Irlanda. Aquesta sospita es reafirma pel topònim Brigantium. És possible que derivi de Breogán, i té suport en la tradició dels romans a l’hora d’identificar els seus propis déus o herois, en aquest cas Hèrcules, amb els autòctons.

La mitologia diu que “hi va haver un gegant anomenat Gerió, rei de Brigantium, que obligava els seus súbdits a lliurar-li la meitat dels seus béns, incloent els seus fills. Un dia els súbdits van decidir demanar ajuda a Hèrcules, que va reptar a Gerió en una gran baralla. Hèrcules va derrotar a Gerión, el va enterrar i va aixecar un túmul que va coronar amb una gran torxa. Prop d’aquest túmul va fundar una ciutat i, com la primera persona que va arribar va ser una dona anomenada Cruña (o Crunia), Hèrcules va posar a la ciutat aquest nom”.

La imatge de l’entrada d’aquest blog mostra l’escultura de Breogán davant de la Torre d’Hèrcules.

On s’ubica la Torre Hèrcules?

Patrimoni mundial

El 27 de juny de 2009 la Torre d’Hèrcules va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 1312

Patrimoni Mundial UNESCO

 

Article Categories:
Visita

Comments are closed.