ag. 18, 2017
2042 Views
58 0

Vil·la romana de Centcelles, Tarragona

Written by

La vil·la romana de Centcelles, és un dels monuments romans conservats més importants de Catalunya. El més rellevant són els seus mosaics de la cúpula. S’ubica a les afores del municipi de Constantí. A uns 6 Km de Tarragona, molt a prop del riu Francolí.

La vil·la romana de Centcelles

Comprèn les restes d’una antiga vil·la rural del segle I aC. Es conserva l’àrea termal i un magnífic mausoleu del segle IV, l’element més important del conjunt.

Història

El lloc fou ocupat per una gran vil·la de l’alt imperi, completament refeta durant el segle IV dC. A aquesta segona fase pertanyen unes termes romanes. L’edifici fou aprofitat durant l’època medieval com a capella dedicada a sant Bartomeu. Després serví com a casa de pagès fins al 1958.

La importància de l’edifici rau en una de les estances principals de la vil·la. Aquest espai s’ha pensat que fou habilitat com a mausoleu (mitjans segle IV).

El mosaic de la cúpula

La seva cúpula presenta un revestiment de mosaic amb diferents escenes:

  • De caça
  • Representacions de l’Antic i del Nou Testament
  • Les quatre estacions
  • I personatges entronitzats.

Tot i l’espectacularitat i significació del mosaic de la cúpula de Centcelles, la seva interpretació és encara incerta. Segons l’estudi dels personatges entronitzats del fris intermedi, alguns investigadors, han proposat que es tracta d’una vil·la inacabada. Es considera que va esdevenir el mausoleu imperial de Constant, assassinat l’any 350 dC. Segons altres, que posen en qüestió el caràcter funerari de l’edifici. I que la vil·la estaria relacionada amb membres de la jerarquia eclesiàstica (bisbe?) o de l’alta aristocràcia.

Imatge 360º de la cúpula de la vil·la romana de Centcelles

Imatges de la vil·la romana de Centcelles

Imatges dels panells informatius

On s’ubica la vil·la romana de Centcelles

Patrimoni mundial

L’any 2000 el conjunt arqueològic de Tarragona va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

URL: Patrimoni Mundial referència 875

Coneix tot el patrimoni mundial de Tàrraco.

Article Categories:
Visita

Deixa un comentari